
FIGS
Smochinul a fost printre cele mai vechi plante cultivate de om ce dateaza inca din perioada neoliticului, existena lor fiind atestata in anul 9200–9400 I.H. in Valea Iordanului.
Smochinele sunt in ziua de azi privite doar ca niste fructe delicioase, insa in trecut, smochinele, care sunt inrudite cu dudele, reprezentau deseori prosperitatea, fertilitatea si chiar pacea, fiind deseori mentionate in Biblie.
În Grecia, pasiunea pentru smochine a fost de așa natură încât un oraș a primit numele fructului, Sykos. Acolo au interzis exportul de smochine, pentru a nu lipsi in comerțul local.
Tehnic vorbind , smochina este de fapt o floare întoarsă cu inflorescența spre interior.
Cum se petrece totuși polenizarea?
O viespe mică (femelă) intră în floare printr-un mic orificiu din capătul ei, biologii numind fenomenul „mutualism”.
Smochinele sunt o sursă importantă de fibre, acizi graşi omega-3 şi omega-6 .
Conţin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, fier, fosfor, mangan, sodiu, beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficină, care ajuta la digestie.
Smochinele sunt suculente și dulci, au o formă de pară și au multe semințe în interior. Fructele de smochin sunt acoperite cu o piele subțire. Culoarea lor poate varia de la negru-albastru până la gălbui.
In prezent exista peste 1.000 de specii diferite de smochine in intrega lume. Aceste fructe savuroase pot fi consumate atat crude cat si uscate.
Smochinele pot fi folosite în bar pentru prepararea cordialelor, in infuzii sau ca și garnish pentru cocktail-uri.